Favicon Nedir, Neden Önemlidir ve Nasıl Eklerim?

İnternettte Favicon Nedir, Neden Önemlidir ve Nasıl Eklerim? diye arattığınızı tahmin etmek hiç zor değil. Ben de günlerce aradıktan sonra birkaç makale bulmuştum.

Kısaca faviconlar, web sitenizi tanımlayan her şeyin yanında bulunur. Buna yer işaretleri, sekmeler, araç çubuğu uygulamaları, geçmiş sonuçları ve arama çubukları dahildir.

Favicon örneği:

örnek favicon görüntüsü

1999 yılında Microsoft tarafından Internet Explorer 5 ile tanıtılan faviconlar şimdi milyonlarca web sitesinde bulunmaktadır. Sık kullanılan simge olarak da bilinir, belirli bir web sitesini veya web sayfasını tanımlamak için kullanılan bir veya daha fazla küçük resimden oluşmaktadır. Bir web sitesine sahipseniz, bir favicon’un gerçek bir değer sunup sunmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bu küçük resim olmadan da işlevsel bir web sitesi oluşturabilirsiniz, ancak bir favicon web sitenizin çeşitli şekillerde başarılı olmasına yardımcı olabilir.

WordPress’te Siteme Nasıl Favicon Eklerim?

favicon-nedir

WordPress’inize Favicon Eklemek için:

  • WordPress sitenize favicon eklemeniz için Görünüm> Özelleştir’e gidin:
  • Ardından, sol kenar çubuğunda bulunan menüye gidin; Site Kimliği’ni bulun ve tıklayın:
  • Sitesi Simge Eğer resim seçtiğinizde görüntülenmesini istediğiniz favicon ekleyebileceğiniz bölümdür:

Ek olarak: Temanız, favicon’unuzu tema özelleştirme ayarlarına yüklemenize izin vermiyorsa sitenizin kök dizinine bir favicon ekleyebilirsiniz. (panel üzerinden>dosya yöneticisi..)

Web Sitenizde Favicon Kullanmanın 7 Büyük Faydası

1) 404 Hatalarını Önler

İnsanlar web sitenizi ziyaret ettiğinde, web tarayıcısı web sitenizin kök dizininden bir favicon isteyecektir. Web sitenizde favicon yoksa veya kök olmayan bir dizinde bulunuyorsa, sunucunuzun istenen dosyayı bulamadığını belirten HTTP 404 yanıt kodunu döndürür. Web sitenizin kaç ziyaret aldığına bağlı olarak, bir favicon kullanmamak günlük yüzlerce hatta binlerce 404 hatası tetikleyebilir, bu da arama motorlarının web sitenize en iyi arama sıralamasını vermesini engelleyebilir.

2) Web Tarayıcılarda Web Sitesi Görünürlüğünü Artırır

Bir favori simgesi, web sitenizi ziyaretçilerin web tarayıcılarında öne çıkarır. Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera, Safari ve Edge dahil olmak üzere tüm büyük web tarayıcıları favicons’ları destekler. Web sitenizde sık kullanılan simgesi varsa, ziyaretçiler web tarayıcısı sekmelerinin sol tarafında görüntülendiğini görür. Birçok internet kullanıcısının herhangi bir zamanda yarım düzineden fazla sekmesi olduğu düşünüldüğünde, bir favicon web sitenizin ziyaretçilerin web tarayıcılarındaki görünürlüğünü artırabilir. Küçük resim, ziyaretçilerin dikkatini çeker ve web sitenizin web tarayıcı sekmelerinden birinde açık olduğunu hatırlatır.

3) Marka Bilinirliğini Artırır

Uygun şekilde tasarlandığında, bir favicon web sitenizin marka bilinirliğini artırabilir. Örneğin, web siteniz resmi bir logoya sahipse, favicon olarak kullanmak üzere küçültebilirsiniz. Web sitenizin kök dizinine yüklendikten sonra, ziyaretçiler bu logonun web tarayıcılarında görüntülendiğini göreceklerdir. 

Web sitenizin favicon’u için herhangi bir küçük resim kullanabilirsiniz, ancak logolar marka bilinirliğini artırma yetenekleri nedeniyle iyi çalışır. Apple, Google, Walmart, Amazon, AT&T, Netflix, Microsoft ve Nike gibi dünyanın en başarılı markalarından bazıları, web sitelerinde logo tabanlı favicons kullanır, böylece çalıştığından emin olabilirsiniz.

4) Kullanıcıların Yer İşareti Yerleştirdikten Sonra Web Sitenizi Bulmasına Yardımcı Olur

Araştırmalar, ortalama internet kullanıcılarının web tarayıcısında yer işaretli 26 ila 100 web sitesine sahip olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak, bazı kullanıcılar yer işareti koyduktan sonra web sitenizi bulmakta zorlanabilir. Sık kullanılan simgesi kullanmak, web sitenizi yer imi eklenmiş diğer web sitelerinden ve web sayfalarından ayırarak bu sorunu çözer. Web sitenizi, kullanıcıların web tarayıcılarının yer imleri bölümünde ilişkili küçük resim görüntüsünü görüntüleyerek tanımlar. Bir kullanıcı yer işaretlerini açtığında, web siteniz ve özel favori simgesi görüntülenecektir.

5) Güvenilirliği Artırır

Favicon, tasarıma yeni bir görsel öğe ekleyerek web sitenizin güvenilirliğini artırır. Web sitelerinde sık kullanılanlar bulunması gerekmez, bu nedenle gece uçuşlarının birçoğu web sitelerini oluştururken bunları kullanmaz. Bununla birlikte, bir favicon kullanmak, ziyaretçilerin web sitenizin nişinde profesyonel, meşru bir marka olduğunu gösterir. Web siteniz özel bir favicon ile temiz bir tasarıma sahipken, bir rakibin web sitesi favicon içermeyen karmaşık bir tasarıma sahipse, ziyaretçiler muhtemelen web sitenizi daha güvenilir olarak görecektir.

6) Arama Sonuçlarında Görünürlüğü Artırır

Sık kullanılanlar öncelikle web tarayıcıları tarafından kullanılırken, bazı arama motorları bunları arama sonuçlarında görüntüler. Örneğin DuckDuckGo, web sitesi listelerinde favicons görüntüler. Sık kullanılan simgesi olmadan DuckDuckGo, web sitenizin URL adresinin yanında genel bir gri-beyaz ok görüntüler. Gizlilik merkezli arama motorundan tıklama çekmek için özel bir favori simgesi yüklemeniz ve kullanmanız gerekir. 

Ne Google ne de Bing şu anda arama sonuçlarında favicons göstermiyor, ancak gelecekte bunları ekleyebilirler. Google geçmişte favicons’u denedi. 2009, 2013, 2017 ve 2018’de Mountain View şirketi web sitesi listelerinin çeşitli alanlarında favicons sergiledi. Bing, geçmişte en son 2018’de olan favicons’ları da denedi. Her iki arama motoru da arama sonuçlarında daha görselleştirilmiş içerik için baskı yapmaya devam ettikçe, önümüzdeki aylarda Google ve Bing’de favicons görmeniz için iyi bir şans var .

7) Kolay Oluşturma

Sınırlı grafik tasarım deneyiminiz olsa bile, kendi özel favicon’unuzu oluşturabilmelisiniz. Favicon aslında bir veya daha fazla kare şeklinde küçük resim içeren “.ico” dosya adı uzantısını kullanan bir ICO dosyasıdır. Bir sık ​​kullanılan simgesi oluşturmak için 16 x 16 piksel veya 32 x 32 piksel boyutlarında kare şekilli bir görüntü tasarlayın ve bunu “favicon.ico” adında bir ICO dosyası olarak kaydedin. Oluşturulduktan sonra, bu dosyayı web sitenizin kök dizinine yükleyin, bu noktada ziyaretçiler onu görmeye başlar. Web sitenizin favori simgesi için benzersiz bir resim oluşturmak zorunda olmadığınızı unutmayın. Favicon olarak kullanmak için logonuz gibi mevcut görüntüleri ölçeklendirebilirsiniz.

Alternatif olarak, realfavicongenerator.net veya favicon-generator.org gibi bir favicon oluşturucu kullanarak bir favicon oluşturabilirsiniz. Bu araçlar istediğiniz görüntüyü alır ve çeşitli boyutlarda birçok favicon görüntüsüne dönüştürür. Tüm büyük web tarayıcıları 16 x 16 piksel veya 32 x 32 piksel standart favicon boyutlarını desteklese de, bazıları daha büyük çözünürlükleri de destekler. Favicon jeneratörleri, istediğiniz görüntüyü farklı boyutlarda birden fazla favicon küçük resmine dönüştürerek tarayıcıdan veya cihazdan bağımsız olarak tüm ziyaretçiler için net ve düzgün bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Oluşturulan favicon.ico dosyasını ve ilişkili küçük resim görüntülerini web sitenizin kök dizinine yükleyin ve jeneratörün sağladığı kodu web sitenizin HTML’sinin baş bölümüne ekleyin. 

404 hatalarını önleme, web sitenizin görünürlüğünü artırma, web sitenizin güvenilirliğini artırma ve daha birçok özelliği ile bir favicon profesyonel web tasarımının önemli bir bileşenidir. Yalnızca küçük bir küçük resimden oluşabilir, ancak web sitenizi rakiplerinden ayırır. İster yeni bir web sitesi başlatın, ister mevcut web sitenizi optimize etmek isteyin, bir favicon’un önemini göz ardı etmeyin.

Favicon Nedir, Neden Önemlidir ve Nasıl Eklerim? hakkında yazmış olduğum makaleyi beğendiyseniz aşağıda yorum yapmayı unutmayın. Çözemediğiniz sorunlar için de yorum aşağıdaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir